Haber

İtalya ve Fransa Orta Doğu’daki Gerginliği Azaltmak İçin İşbirliği Yapacak

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Ortadoğu’da gerilimi azaltmak ve çatışmanın diğer ülkelere yayılmasını önlemek için Fransa ile birlikte çalışmaya kararlı olduklarını belirtti.

Tajani ve Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İtalya ile Fransa arasındaki sınır işbirliği komitesinin ilk toplantısına başkanlık etti. Toplantının ardından basın açıklaması yapan iki Bakan, İsrail-Filistin çatışmasına değinerek, çatışmanın diğer ülkelere yayılmasının önlenmesi ve İsrail-Filistin sorununa “iki devletli çözüm” için birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.

Tajani, “Ortadoğu’daki gerilimi azaltmak ve İsrail-Hamas çatışmasının diğer ülkelere yayılmasını önlemek için Fransa ile birlikte çalışmaya kararlıyız. Bu nedenle tüm muhataplarımızla konuşarak barış için ileri adımlar atmaya çalışıyoruz. mükemmel bir uyum içinde.” söz konusu.

Tajani, Gazze’deki sivillere yardım etmek ve vatandaşlarını Gazze’den çıkarmak için Fransa ile birlikte çalışacaklarını kaydederek, bunun G7 bağlamında yürüttükleri ortak bir eylem olduğunu belirtti.

İki devletli çözüme işaret eden İtalyan Bakan, “Elde etmek istediğimiz sonuç konusunda ortak bir vizyonumuz var: Böylesine karmaşık bir bölgede istikrarı garanti altına almak için iki halk ve iki devletli çözüm gerekiyor.” dedi.

Hamas’ın “İtalya’nın Filistinlilere yönelik saldırının bir parçası olduğu” yönündeki suçlamalarının gerçekçi olmadığını savunan Tajani, İtalya’nın Filistinlilere yardım ettiğini ve Filistin’in devlet olma hakkını savunduğunu ancak Hamas’a karşı olduklarını kaydetti.

Tajani ayrıca İtalya ve Fransa’nın Avrupa Birliği (AB) içinde terörle mücadelede kararlı olduğunu söyledi.

Konuk Bakan Colonna da siyasi çözüm üzerinde çalışılması gerektiğini vurgulayarak, “Filistin sorununun çözümünün parametrelerini biliyoruz. İsrail’in barış ve güvenlik içinde yaşama hakkı, Filistinlilerin kendi devletine sahip olma hakkı. Devlet çözümü, barış ve güvenliği sağlayacak tek uygulanabilir çözümdür.İki halktan biri diğerine saygı duymanın yolunu bulamazsa, barış ve güvenlik de olmayacaktır.” dedi.

Colonna, İsrail’in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ancak uluslararası hukuk kurallarına ve savaş hukukuna tam saygı göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Bölgede “sivillerin mümkün olduğunca korunması” konusunda sürekli endişe duyduklarını belirten Colonna, “Gazze halkının daha kalıcı, sürdürülebilir, daha iyi insani yardım erişimine ihtiyacımız var. Yardımların düzenli olarak artırılması için birlikte çalışıyoruz.” Sivillere çok sınırlı miktarda yardım ulaştırıldı. Gazze Şeridi’nde de birlikte çalışıyoruz.” “Vatandaşlarımızı en kısa sürede tahliye etmek için çalışacağız.” dedi.

İsrail’in Gazze saldırılarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, İsrail’in “Filistinlilere ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal değerlerine yönelik” devam eden ihlallerine yanıt vermek amacıyla 7 Ekim sabahı kapsamlı bir saldırı başlatırken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğunlaştı. hava bombardımanı başlattı.

İsrailli yetkililer, Gazze’den yapılan baskınlarda 315’i asker olmak üzere 1.400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5.132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’de El Kassam Tugayları’nın elinde 240 İsrailli esirin bulunduğunu kaydetti.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında 3 bin 542’si çocuk, 2 bin 187’si kadın olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin öldürüldüğünü, 21 bin 643 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 124 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli de yaralandı.

İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze’de 35, Lübnan’da ise 1 gazeteci hayatını kaybetti.

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit sınır, cep telefonu ve internet bağlantı hizmetleri durma noktasına geldi.

İsrail ordusu, 26 Ekim’den itibaren sınırlı kara operasyonlarını genişletmeye başladı ve hava saldırılarının dozunu daha da artırdı.

Binlerce yaralı ve sivilin bulunduğu Gazze’nin en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusunun hedefi oldu.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 48 Hizbullah üyesi ve 4 İsrail askeri hayatını kaybetti.

haber-yenice.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu